Ôcken-residens 2024: Sonja Nilsson!

Nästa vecka är det premiär för vårt residens för bildkonstnärer på Stocksbo Kulturhus och vi är glada att kunna presentera vår första Ôcken-residens: Sonja Nilsson!

OM SONJA
Sonja Nilsson (f. 1977) är baserad i Berlin. Hon är uppmärksammad bl a för sina dioramor, där projektioner av skådespelare framstår som hologram. Sedan 2006 finns Korridoren, ett verk på 150 m² permanent installerad i Verket i Avesta. 2013 fyllde hon Färgfabriken med en videoinstallation baserat på ett erotiskt äventyr som avslutas i våld. Sedan 2019 har hennes serie arbeten, Visibility is a Trap visats i Jönköping, Norrtälje, Bryssel, Berlin, Köln, Göteborg och Alma Löv. 2020 publicerades the Source Book, en bok med personliga presentationer och ingångar till samtliga av karaktärerna som verken i Visibility is a Trap är baserade på. 2024 kommer en Koreansk publikation av boken att bli utgiven, utökad med ett 16 sidor extra kapitel! I samband med boksläppet planeras det att göras en utställning med verken i Seoul, Sydkorea.

VAD SKA DU JOBBA MED PÅ RESIDENSET?
Sedan ett par år har jag hållit på med ett slags Frankenstein-experiment med att skulptera människokroppar gjorda av hud, kött, hår och andra organiska material som kan förruttna. Mina senaste arbeten behandlar ett tema med abstrakta idéer kring döden. Såsom, dödsdrift –psykoanalysens teorier, tafonomi –förändringen i förruttnelseprocessen, thanatofili –kärlek till död. Till skillnad från innehållet med de abstrakta idéerna har jag intresserat mig för att låta gestaltningen få bli en konkret process, där experimenten blivit till äventyr och fått mig att uppleva, komma nära och överraskas medan det visuella materialet skapats. När jag filmar önskar jag ofta att fånga det magiska i det äkta från ett tillfälle, många av inspelningarna jag gjort skulle kunna ses som dokumenterade performances utan publik. Blicken, och att med kameran bevittna, känns jättespännande för mig. Under residensperioden på Stocksbo Kulturhus kommer jag arbeta med förberedelser och planering av ett performanceverk och filminspelningen av detta. I scenen för verket kommer jag interagera med material från mina experiment. Som ett performanceverk! Att dela inspelningssituationen med publiken ser jag mycket framemot. Detta ska bli kul!